Işık Hukuk Bürosu, hukuk alanında, birlikten güç doğar anlayışı çerçevesinde hukukçuların bir çatı altında toplanarak çalışmak suretiyle, daha verimli neticeler alabileceklerini bundan 40 yıl evvel düşünerek, bugünkü anlayıştaki hukuk bürosu oluşumlarının temelini hayata geçiren Av. Işık İşgüden tarafından kurulmuştur.
4857 sayılı İş Kanunu işçi ve işverene yönelik olarak bazı görevleri ve sorumlulukları beraberinde getirmiştir. Yani bu demek oluyor ki ; işçinin işverene, işverenin de işçiye karşı bir takım hakları ve sorumlulukları vardır. Dolayısıyla işyerinde hakkının gasp edildiğini düşünen ve bunu İş Mahkemesi’nde ispat edebilen işçi ya da işveren karşı taraftan belirli miktarlarda da kıdem veya ihbar tazminatı talep edebilmektedir. Asıl sorumuza dönecek olursak, istifa eden bir işçi nasıl kıdem tazminatı alabilir? Kıdem tazminatı sadece iş sözleşmesi işveren tarafından sona erdirilen işçiye verilmez mi? Bu makalemizde bu soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Daha önceki makalelerimizde kıdem tazminatına ilişkin açıklamalarda bulunmuştuk. 2016 yılının Aralık ayında yapılan son anayasa değişikliği ile hangi işçinin hangi durumlarda kıdem tazminatı hakkına sahip olacağını belirtmiştik. Peki istifa eden işçi kıdem tazminatına hangi şartlar altında hak kazanabilir? İstifa eden işçi üç farklı nedenle kıdem tazminatı alabilir. Şöyle ki;
İstifa eden işçi erkek ise ve istifayı askerlik vazifesini yerine getirmek için yapmışsa,
İstifa eden işçi kadın ise ve istifayı evlenmek için yapmışsa,
Ve son olarak da istifa eden işçi iyi niyet ve ahlaki kurallara bağlı olarak ve bunun yanı sıra sağlıkla ilgili problemleri nedeniyle istifa etmek durumunda kalmışsa 4857 sayılı İş Kanunu’na göre kıdem tazminatı alabilir.
Askerlik nedeniyle işten erkek ayrılacak işçinin, evlilik nedeniyle işten ayrılacak içinin ve diğer nedenlerle işten ayrılacak işçinin, işten ayrılmadan önce kanun maddelerine bağlı kalarak işlemleri adım adım yerine getirmesi ve sonrasında iş sözleşmesini feshetmesi kıdem tazminatı alabilmesine olanak sağlar. Zira işçi ben askere gidiyorum deyip ya da evleneceğim deyip kafasına göre istifa ederse kıdem tazminatı alamaz. Sağlık problemleri ile ilgili olarak da istifasını işverenine gerekli resmi belgeleri göstererek ve işvereni durum hakkına bilgilendirerek istifa dilekçesini vermesi daha faydalı olacaktır. Zira bu durumun işveren tarafından İş Mahkemesi’ne taşınması durumunda ispat yükümlülüğü istifa eden işçiye ait olacaktır.
İletişime Geç
Işık Avukatlık Ortaklığı, davanızı kazanmak için ihtiyacınız olan hukuki yeteneğe sahiptir.